Tuesday, 13 March 2012

#20 - 30 Ways To Forget Your Ex

Posted by Lily Rahmat ♥ at 2:28 pm
Reactions: 
0 story/stories
Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, hari ni masih berkesempatan untuk update blog for my followers and readers. Thank you sebab still preview blog ni and update dengan story-mory baru keh! Sayang korang <3

Today aku nak share dengan korang on 'Several Ways To Forget Your Ex'. Mostly untuk yang dah berpunya. Article ni sangat berguna untuk korang to avoid cheating on your new gf/bf. Topic yang sangat general. Boleh dikatakan almost everyone pernah menghadapi situasi yang sama. Am I right? Let's check it out!


  1. Delete nombor dia. Kalau dia pakai 3 line sekali (Maxis, Celcom, Digi) delete semua. Ingat! jangan simpan.
  2. Delete semua messages antara korang. Even dia forward jadual exam sekalipun.
  3. Buang semua gambar-gambar dia and gambar korang berdua. 'Semua' meliputi gambar-gambar dalam folder handphone, laptop, dekat wall bilik korang, dalam private box or dalam twitter, fb and other social sites.
  4. Simpan / pulangkan semua barang pemberian dia kat korang. Contohnya macam shirt, cap, hadiah, gambar passport dia, etc. Kalau buang rasa jahat pulak kan melainkan korang ni memang betul-betul brutal.
  5. Jangan couple dengan orang lain at the same day korang break up because hati tak completely recover because perbuatan tu semata-mata nak hilangkan kesunyian je.
  6. Tenangkan hati selama beberapa masa yang boleh.
  7. Jangan ada niat nak jumpa dia lagi melainkan secara kebetulan.
  8. Unfriend/block dia kat FB. Kalau hati kental, tak payah.
  9. Jangan pergi tempat yang korang selalu lepak/dating. Kalau nak pergi, better with family/friends.
  10. Sekali-sekala kalau nak enjoy pergi la main roller coaster, jangan shopping sampai berhabis duit sebab semua tu pembaziran. Allah tak suka.
  11. Kalau sedih sangat sebab menanggung rindu, menangislah dalam solat. Mengadulah pada Allah.
  12. Kalau nak dia bahagia, doakan untuk dia.
  13. Jangan simpan dendam/dengki. Allah tak sayang. Ingat! kalau kita buat baik, InsyaAllah in return kita akan dapat ganjaran yang lebih baik.
  14. Bagitau family & friends yang kita dah tak ada apa-apa dengan dia. Jangan sebut/ungkit nama dia.
  15. Muhasabah diri. Ingatkan diri kita maybe ada hikmah kenapa jodoh korang tak berkekalan.
  16. Banyakkan baca artikel yang ke arah islamik. Hopefully, hati kita masih di landasan yang betul.
  17. Jangan buat benda bodoh. Contohnya, bunuh diri, kerat nadi, tu memang orang takde otak menyusahkan mak bapak.
  18. Kunci pintu bilik, tekup bantal kat muka, jerit kuat-kuat.
  19. Buat something/hobi yang kita suka. Contohnya, photography, travelling, mandi air terjun. 
  20. Dengar lagu-lagu Maher Zain.
  21. Kalau connection okay, bukak Youtube, dengar ceramah agama Ustaz Azhar Idrus. Semua ceramah dia terbaik dari ladang. Jangan lupa follow dia kat fb! hahaha.
  22. Sibukkan diri kat rumah/tempat kerja. Kalau student, follow aktiviti2 yang dianjurkan kat Universiti/kolej/sekolah.
  23. Baca novel. Kalau takde, pinjam kawan or kat library.
  24. Kalau rasa tak boleh simpan sedih sorang-sorang, find someone. Seek for positive advice.
  25. Beriadah. Spend 1 hour or two, ajak kawan-kawan main futsal or jogging or nk best lagi, barbeque-ing.
  26. Belanja family makan. Sekali-sekala ajaklah dorang makan pizza hut ke, kalau nak save duit bawak dorang pergi makan sate Hj. Samuri.
  27. Blogging. This is what I'm doing. Blogging is a way of how you express your feeling, it is an online diary.
  28. Be a strong person. Senyumlah even hati kita sedih tanpa siapa pun tahu. Allah knows everything and He always by our side no matter what.
  29. Download tumblr yang provide good words/quotes or expression. Print and tampal banyak-banyak dalam bilik. It is a way on how to motivate youself.
  30. Time to move on. Find a new girlfriend/boyfriend or maybe tak payah langsung, time to search for future husband/wife! Itu baru betul. Hehe :P

Note of the day : I've tried it all and it works! Selamat mencuba :)

Saturday, 10 March 2012

#19 - What happened to me last night was real - 'Gangguan'

Posted by Lily Rahmat ♥ at 7:40 am
Reactions: 
2 story/stories
Assalamualaikum

Selamat pagi semua. Mintaf maaf sebab mood kurang baik pagi ni. Harap korang semua berada dalam lindungan Allah hendaknya.


Actually nak cerita something kat korang. What happened to me last night was real. Tu tajuk untuk hari ni yang aku nak rungkaikan. Malam tadi dalam pukul 12 lebih time aku tengah syok2 online, I heard something kat atas siling. I don't know what was 'that'. Macam crawling something like that. Nak kata tikus, but bunyi dia terlalu kuat. Macam ada orang main tarik tolak something. Nak kata orang, aku tak sure sebab takkan la ada orang panjat buat keje-keje betulkan tangki air ke.

Then, aku dengar macam almari kayu aku kena ketuk. Macam orang saje main ketuk-ketuk. My feelings time tu memang dah bercampur-baur. Takut, hairan, seram sume ade. Bila pandang atas macam ada shadow. Dalam kepala dah terbayang muka demon. I just close my eyes, langsung taknak bukak and badan aku tak gerak langsung, even untuk bangun bukak lampu or tarik bantal kat sebelah. I'm so scared like Allah je tau what I felt that time.

Nasib baik Que tak tido lagi and he keeps accompany me through the night. Thanks sayang. He's the one yang ingatkan suruh bukak Yassin tapi aku ada zikir je dalam list music because I can't remember anything dah time tu. I called my mum but she didn't answered even bilik sebelah-sebelah je. But I manage to kuatkan hati and try kuatkan iman. Que pun pernah kena 'gangguan' ni kat rumah sewa dia baru-baru ni. Semua orang dah tido but he stayed up late to prepare for notes tapi 'benda' tu just main ketuk-ketuk pintu bilik je. Dengan 'benda' ni actually kite tak boleh takut sangat and tak boleh berani sangat. So, untuk hilangkan rasa takut tu, aku berzikir jugak and baca ayat kursi at the same time, continuously sampai aku tertido sendiri.

Aku tak tau pukul berapa aku tertido tapi memang tak lena langsung. Bila mama kejut bangun solat subuh pagi tadi, aku memang tak sedap badan dah. Yes, I've got fever. Pity me. Aku memang tak expect langsung akan kena 'gangguan' ni because this is my first time kena kat rumah. Dulu time kecik-kecik aku pernah kena sampuk 2x kat kampung tapi tak ingat langsung dah. Time pergi kem kepimpinan pun aku pernah kena sampuk, meroyan macam ape dalam masjid and diluar sedar. Actually, aku tak kuat semangat ke?


Note of the day : Sebelum tido aku biasakan baca surah 3 Kul, baca ayat kursi as well as surah Al-fatihah. InsyaAllah kalau hati tak tenang jugak banyakkan zikir je. Doa mintak dilindungi Allah dari anasir-anasir yang tak baik okay. Assalamualaikum :)

Friday, 9 March 2012

Nervous

Posted by Lily Rahmat ♥ at 3:56 pm
Reactions: 
2 story/stories
Assalamualaikum :)

This is based on my own experience. HAHA. Enjoy :)



What is nervous?

"Nervous tu macam kalau duduk dalam DSG (Dewan Serba Guna/Dewan Sejuk Giler) time final exam, pastu tangan shaking. Bila suruh kawan pegang dia kata tangan kita macam ayam mentah yang dah beku dalam fridge."

When do you usually get nervous?

"Bila nak jumpa Que. Hihi. Err tak-tak, time presentation, Sir Azmir suruh buat public speaking sorang-sorang kat depan. Gila ke ape? malu la :("

Why do you feel nervous?

"Sebab bila diri kat depan semua orang tengok. Pastu kalau ada yang fokus sangat tu, dia tenung je mata kita time present. Tu yang rasa macam ada butterfly dalam perut. Eeee >.<"

What the challenges you face during presentation?

"Topek jahat sebab dia selalu buat muka time orang present. Memang nak gelak rasa. Nyampah gilos!"

"Kadang-kadang bila paparkan kat screen LCD, words tak jelas"

How do you manage to control your nervous?

"Err.. kalau pegang kertas for sure nampak tangan kita menggigil. So kertas letak atas meja. Lantak lah Sir tak dengar suara pun janji cepat habis :P"

"Pandang dinding kat belakang class. Sebab kalau tengok orang, orang macam nak makan kita je"

"Jangan pandang senior-senior kat belakang sebab habis public speaking dorang suka tanya soalan banyak-banyak. Gerammm sangat! Time dorang present kitorang plak bantai tanya soalan banyak-banyak. Padan muka! HAHA. sorry overexcited -_-"

Note of the day : Pengalaman korang lak macam mana? :D

#17 - How To Be Loved By Allah and Everyone ♥

Posted by Lily Rahmat ♥ at 11:16 am
Reactions: 
0 story/stories
Assalamualaikum :)

Hello everyone! Glad to see you all again. Well, the weather is just nice. The wind blowing smoothly through my face, I feel so calm right now, very calm. Thank you Allah :)


I begin my story for today with a simple question that I bet most people can easily answer it whether YES or NO.

So everyone, do you think you love yourself? Yes? a big NO? or in between? Whatever could be on your mind, it is a big YES for me :) There are many self quotes created by famous authors, celebrities or newsmakers that can enhance your confidence and gain respect to your own self as well as by others. Let me share with you some useful tips .

JUST BE YOU

You know yourself better. You are you and you cannot be someone else. However, if someone motivates you to be better and people keep saying positive things such as "You have changed a lot in your studies. I'm proud of you" or "Babe, you look so confident. How did you manage to overcome your nervous?" or "Hey, you already have 2000 followers on your blog. It seems like you're making a great story ha? keep up the good work", now these were a good self improvement. Just make yourself proud of the inner capabilities that you have. You may not show it now, but practise it slowly. Practise make perfect right? :)

RESPECT YOUR PARENTS

Whoever you are, you must obey what Allah has told you to do; and whoever you are, you are nobody without your parents guidance and support. They have raising you and tought you many things since you were born. They sacrifies everything including financial, education, security and even their heart and soul because they love you more than anything. Sometimes as a daughter/son, you may not know how to show your love to your parents. Maybe you're shy because you thought you have become mature enough and you do not want to act like child, begging for forgiveness once you have done something wrong to them. This is completely wrong because a person who has grown up, they can think wisely. Just bear in your mind, do not talk to them in a rude manner and please avoid sensitive issues that might hurt their feelings. Be visible when they need you because you always seek for their advise at times you are having trouble and difficulties, aren't you? As I told you earlier; whoever you are, be a good one. Respect the older and people also will respect you :)

BE HAPPY & BE KIND TOWARDS OTHERS

This is the most simplest way to be loved by others. Be a counselor. Lend your hand towards those in need, lend your ears and listen to what they wanna share. Give out some useful advice. They will eventually appreciate your kindness. Besides, be happy. This life is too short to be unhappy. Do what you love and you should not always be too overly concerned what others say or feel. But whatever you do, please hold this quote as your guideline, "WATCH YOUR THOUGHTS, FOR THEY BECOME WORDS; WATCH YOUR WORDS, FOR THEY BECOME ACTIONS".

DO NOT NEGLECT THE 5 TIMES PRAYER

As a muslims, we pray five times each day. It is Fajr prayer, Zuhr prayer, Asar prayer, Maghrib prayer and Isya' prayer. Why do we have to do it? These prayers are considered as an obligation for every muslim by the time he/she reaches puberty and it is the second most important of Islam’s five pillars so in any circumstances, we have to do it sincerely if we want to please Him and gain the top ranks of Jannah. At fixed intervals, no matter how busy you are, all of a sudden you have to take out a few minutes and you’re remembering; 'Okay, I must perform my solat first'. Isn't it? If one does not know how to perform the solat, he/she can learn it because Islam's beliefs is easy to understand. It is easy to follow. In addition, each prayer includes a series of movements, supplications, and recitations from the Quran. I can simplify that solat is actually a good way of exercising :)

BE PATIENT, CONTROL YOUR ANGER

When you are having a problem or argue with your family or friends or your bf/gf, do you usually get angry? Mostly people get stressed first because of the pressure he/she felt. It's okay :) If you want to be loved by Allah and others, PLEASE control your anger eventhough you feels like want to kill or burn somebody at that time. Hey, are you as bad as that? Take your wudu'. I hope it can make you calm and cool down. Hehe. If you do not control your temper, it might turn even worse and you are the one who will regret later seriously. Take my words :)

APPRECIATE YOURSELF

Frankly speaking, many people seem to hate themselves because of the lack of beauty that they have. In order to cover the weaknesses, many beauty products were released to market and succeed in persuading these people to try and buy the products, continously. Many advertising medium also did the same. They aimed to gain profits and survive in the competitive market because of the increasing market demand. My question is, why do you have to your waste your money on something that cannot change your confidence level? Take an example, you bought a set of make up and you apply on your face. You feel very beautiful like princess in fairy tales. However, what is your face look like without make up? is it horrible enough to scare everyone? NO. Allah has created you in that way and you were born with your own uniqueness and you should appreciate that. You should be grateful because nobody can copy your originality. You should be proud of that okay :)

DO NOT SMOKE

Lastly, do not smoke. To make it simple, imagine the cigarette is a girl who like to cheat on boys. This girl is bad. Really really bad. Eventhough you love her so much, you adore her and addictive to her, you must take a wise decision. LEAVE HER. If not, you are the one who suffer. If you do not want to leave her, you are so sure you will be just fine, it's alright. You're the dumb one here. Haha. Okay, just joking. Then, connect my example with smoking. You got that? Smoking is bad for health. You already knew that but you still smoking. Very good. The better solution is just focus on something you like to do (other than smoking) and start digging. Set a quit date. Tell your family and friends that you plan to quit. Write down on notes the challenges you'll face while quitting and be patient! Remove cigarettes and other tobacco products from your home, car, and your private places, in case you have. Good luck! :)


Note of the day : Actually, there were abundant of useful tips I wanna share with you guys and girls but I think these information is quite enough to guide you, and my self as well! Hehe. I am pleased to receive any comments and suggestions from all of you. Sorry for my not-so-well english and thank you for reading! :)

Sunday, 1 January 2012

#16 - 2012 New Year's Eve

Posted by Lily Rahmat ♥ at 7:44 pm
Reactions: 
0 story/stories
Assalamualaikum :)


*playing drums loudly*
HAPPY NEW YEAR EVERYONE !!


How was your day so far? It's already a new day and a new year for us all. Hey, guess what? I'm typing for the first entry of the year yaww. HAHA. Overexcited la pulak kan :D Tapi takde la seronok mana pun sebab semalam tak dapat tengok bunga api macam tahun lepas-lepas. Bayangkan lah dengan orang bersesak-sesak, dengan concert nye lagi. Dah banjir pavi dengan semut orang tau tak? Tak fun okay, tak fun! :( So kita datang as family, stick together like family :) Malas nak pot-pet panjang lebar kat sini. Layan gambar jom! zassssssss~ 

Ni pintu utama Pavillion. Tak crowded sangat. I mean, not yet!
Crowded gila dengan semut orang okay ! see I've told you :o
Ni kakak saya dengan pakwe dia. Hihi ;) Mama dengan Ayah okay! Sila jangan terpedaya :P
Phewwwwwwit! tetibe 'retis' mencapap sat. HAHA. Omey nya omey nya ^_^
Lagi sekali! sebenarnya ni da bape kali snap dah dengan aksi yang same. (boooooringggg)
Kesayangan kakak!  Nama dia Haqim. Nama manje Aqim. Nak tau tak, sebulan aku takde kat rumah ni, adik-adik yang lain kata Aqim rindu gila kat aku sampai kaki aku pun dia peluk time jalan. Omayyyy! Macam tak caya je. Sweet sangat :) <3
Muka skema , nerd, noob, lameeeeee dan yang sewaktu dengannya -.- Tanduk 2 belakang tu memang kuaja sangat :D
Ni baru betul 'herot' Fara Suhana! Owh dia bestfriend merangkap 'Mak' aku kat Jengka. HAHAHA. Sila abaikan muka saya yang entah apa-apa tuh. suka-suki jer :)
Ayie dengan Mama. Ayie nak amek PMR this year. Dah tinggi lampai adik aku sorang ni. Mama kalah dengan aku bab-bab ketinggian ni. HAHA. Tapi aku kalah dengan Ayie. Fineeeee -.-

Ada style lah bro! :D Aku tak boleh tiru jugak gaya ni. Tak aci tangan pegang dinding :P
Cakkk! Aku tak menyerlah. Orang-orang di belakang selalu tak menyerlah. sob sob :'D
Last but not least, TADAAAAAA! Cukup 6 kan? Mana la tau ada terlebih or terkurang ke. Hihi.
#Note of the day : Nak tau kenapa malam New Year banyak maksiat? Kat BB tu ha, bersepah anak-anak muda comolot and hugging sebagainya. Ingat ni London ke suka hati je buat tepi jalan. Ish3. Tak cukup tu yang terlonjak-lonjak tengok concert pergh! Nauzubillah Min Zalik~ Aku mintak jugak lah mak bapak tolong amek tau anak-anak dorang pergi mana. Semalam ramai gila geng fixie aku tengok. Sume kecik-kecik lagi macam budak sekolah rendah pun ada. Mak bapak dorang tak risau ke apa-apa jadi kat anak dorang kat jalan raya besar tu. Seriously, aku sangat risau setiap kali dorang melintas depan kereta Ayah :( Takut terlanggar ke apa ke, tak naya ke tu? At last, mak bapak dorang yang salahkan kita even though bukan salah kita kan. Therefore, pleaseeee TAKE NOTE everyone :)
 

♥ Lily Rahmat Official Blog ♥ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting