Wednesday 16 November 2011

#12 - Ayam Masak Lemak Cili Api versi Lily Rahmat♥

Posted by Lily Rahmat ♥ at 4:35 pm
Assalamualaikum :)<3

Hello Peeps! Hari ni aku nak share ngan korang masakan kegemaran aku dari kecik sampai sekarang. Tak susah pun nak buat dia. Bahan-bahan nak masak pun simple je. Tapi aku lagi suka kalau buah nanas include sekali dalam masakan ni sebab rasa dia manis sangat. slurpppppp! pergh terliur plak. HAHA. Jom kite terjah apa Chef Lily masak hari ni :D
  
Ini antara bahan-bahannya.

BAHAN-BAHAN

  • 1/2 ekor ayam, potong 8-10 bahagian, cuci bersih dan toskan
  • 1 batang serai (dititik)
  • 2 helai daun kunyit (disiat2)
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 liter santan cair
  • 200 ml santan pekat (pati santan)
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS

  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 2 tangkai cili hijau
  • 7-8 tangkai cili padi (nak pedas letak lebih)
  • 3 biji buah keras
  • Ikan bilis (anggaran 2 sudu besar)

Bahan kisar yang ditumis.


CARA-CARA MEMASAK
  1. Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar, serbuk ketumbar, asam gelugur dan serai. Gaul rata hingga wangi dan naik minyak.
  2. Kemudian masukkan ayam, kacau rata. Tutup dan perap sebentar sehingga ayam 3/4 lembut.
  3. Masukkan santan cair, daun kunyit, gula, dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan dan dikacau selalu hingga ayam masak sepenuhnya.
  4. Tuang santan pekat dan kacau hingga daun kunyit layu.
  5. Kalau dah rasa okay, matikan api dan sedia untuk dihidang.


DONE ! :)


Note of the day : Muhammad Naqiuddin, amacam?? rasa-rasa dapat memikat hati mak mertua tak? kekeke xD

2 story/stories:

quely said...

haha...sgt2 mengambil hati mak mrtue awk nti...:)

Lily Rahmat ♥ on 21:22 said...

hehe.. InsyaAllah.. :)
Thank you sayang! ^_^

 

♥ Lily Rahmat Official Blog ♥ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting