Tuesday, 13 March 2012

#20 - 30 Ways To Forget Your Ex

Posted by Lily Rahmat ♥ at 2:28 pm
Reactions: 
Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, hari ni masih berkesempatan untuk update blog for my followers and readers. Thank you sebab still preview blog ni and update dengan story-mory baru keh! Sayang korang <3

Today aku nak share dengan korang on 'Several Ways To Forget Your Ex'. Mostly untuk yang dah berpunya. Article ni sangat berguna untuk korang to avoid cheating on your new gf/bf. Topic yang sangat general. Boleh dikatakan almost everyone pernah menghadapi situasi yang sama. Am I right? Let's check it out!


  1. Delete nombor dia. Kalau dia pakai 3 line sekali (Maxis, Celcom, Digi) delete semua. Ingat! jangan simpan.
  2. Delete semua messages antara korang. Even dia forward jadual exam sekalipun.
  3. Buang semua gambar-gambar dia and gambar korang berdua. 'Semua' meliputi gambar-gambar dalam folder handphone, laptop, dekat wall bilik korang, dalam private box or dalam twitter, fb and other social sites.
  4. Simpan / pulangkan semua barang pemberian dia kat korang. Contohnya macam shirt, cap, hadiah, gambar passport dia, etc. Kalau buang rasa jahat pulak kan melainkan korang ni memang betul-betul brutal.
  5. Jangan couple dengan orang lain at the same day korang break up because hati tak completely recover because perbuatan tu semata-mata nak hilangkan kesunyian je.
  6. Tenangkan hati selama beberapa masa yang boleh.
  7. Jangan ada niat nak jumpa dia lagi melainkan secara kebetulan.
  8. Unfriend/block dia kat FB. Kalau hati kental, tak payah.
  9. Jangan pergi tempat yang korang selalu lepak/dating. Kalau nak pergi, better with family/friends.
  10. Sekali-sekala kalau nak enjoy pergi la main roller coaster, jangan shopping sampai berhabis duit sebab semua tu pembaziran. Allah tak suka.
  11. Kalau sedih sangat sebab menanggung rindu, menangislah dalam solat. Mengadulah pada Allah.
  12. Kalau nak dia bahagia, doakan untuk dia.
  13. Jangan simpan dendam/dengki. Allah tak sayang. Ingat! kalau kita buat baik, InsyaAllah in return kita akan dapat ganjaran yang lebih baik.
  14. Bagitau family & friends yang kita dah tak ada apa-apa dengan dia. Jangan sebut/ungkit nama dia.
  15. Muhasabah diri. Ingatkan diri kita maybe ada hikmah kenapa jodoh korang tak berkekalan.
  16. Banyakkan baca artikel yang ke arah islamik. Hopefully, hati kita masih di landasan yang betul.
  17. Jangan buat benda bodoh. Contohnya, bunuh diri, kerat nadi, tu memang orang takde otak menyusahkan mak bapak.
  18. Kunci pintu bilik, tekup bantal kat muka, jerit kuat-kuat.
  19. Buat something/hobi yang kita suka. Contohnya, photography, travelling, mandi air terjun. 
  20. Dengar lagu-lagu Maher Zain.
  21. Kalau connection okay, bukak Youtube, dengar ceramah agama Ustaz Azhar Idrus. Semua ceramah dia terbaik dari ladang. Jangan lupa follow dia kat fb! hahaha.
  22. Sibukkan diri kat rumah/tempat kerja. Kalau student, follow aktiviti2 yang dianjurkan kat Universiti/kolej/sekolah.
  23. Baca novel. Kalau takde, pinjam kawan or kat library.
  24. Kalau rasa tak boleh simpan sedih sorang-sorang, find someone. Seek for positive advice.
  25. Beriadah. Spend 1 hour or two, ajak kawan-kawan main futsal or jogging or nk best lagi, barbeque-ing.
  26. Belanja family makan. Sekali-sekala ajaklah dorang makan pizza hut ke, kalau nak save duit bawak dorang pergi makan sate Hj. Samuri.
  27. Blogging. This is what I'm doing. Blogging is a way of how you express your feeling, it is an online diary.
  28. Be a strong person. Senyumlah even hati kita sedih tanpa siapa pun tahu. Allah knows everything and He always by our side no matter what.
  29. Download tumblr yang provide good words/quotes or expression. Print and tampal banyak-banyak dalam bilik. It is a way on how to motivate youself.
  30. Time to move on. Find a new girlfriend/boyfriend or maybe tak payah langsung, time to search for future husband/wife! Itu baru betul. Hehe :P

Note of the day : I've tried it all and it works! Selamat mencuba :)

0 story/stories:

 

♥ Lily Rahmat Official Blog ♥ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting